No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Mort Joaquima Guasch i Calzada

Joaquima Guasch i Calzada (Parets del Vallès, 16 d’octubre de 1926 – Mataró, 1 d’octubre de 2016) fou una poeta catalana. Va ser una persona que de ben petita ja li agradava recitar a l’escola. Va escriure i recitar poesies en diferents concursos[1] i va estar guardonada en diverses ocasions.[2][3] Va participar i fou membre fundadora del grup de poesia Niu d’Art Poètic[4][5] i cantaire del cor Art i Unió de Parets. També va col•laborar en el documental “El Llegat de la Paraula”.[6]
Joaquima Guasch era la filla dels campaners de Parets, Esteve Guasch i la seva esposa, Maria Calzada. També és coneguda com la Quima de Can Pau Moragues, ja que va néixer en aquesta casa pairal, una de les més antigues de la població. Era una persona molt vinculada amb el teixit associatiu del poble de Parets del Vallès i que coneixia amb precisió i detall la història local dels darrers anys, motiu per el qual va ser entrevistada diverses vegades per la ràdio local RAP 107, la televisió Vallès Visió i la publicació Parietes.[7]
Va estudiar la primària en català, dins el model de l’escola catalana, fins al finalitzar la guerra civil, en el que va passar a las Escuelas Nacionales, en acabar es va casar i es va posar a treballar en el negoci del seu marit, però en el seu temps llibre llegia molta poesia, i de mica en mica i de manera autodidàctica va aprendre a compondre les seves poesies. En l’escola catalana va aprendre dels mestres Lluís Piquer, Senyor Jordana i en Joan Manuel de Imbert (Pare Joan).[7]
Després de molts anys component i recitant poemes, es va decidir a fer una recopilació de totes les seves poesies en el llibre “La meva història de records i pensaments”.[8][9] El llibre està ordenat en nou apartats,una gran part de les poesies d’aquestes seccions estan dedicades a persones o a temes locals i una altra part, més petita fan al•lusió a la terra catalana. Comença amb un conjunt de poesies que fan referència a l’amor i els sentiments; després continua amb la seva vida més intima i propera, el seu entorn familiar; personatges locals; els últims apartats ens parlen del Vallès Oriental; També dedica uns versos al Nadal i als Jocs Florals.[10]
Com a membre del grup de poesia Niu d’art Poètic va participar en els seus concursos com poetessa[11] i comrapsode, va recitar poemes dels poetes catalans més il•lustres com Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol, Joan Maragall.[12]
L’any 1980 amb la fundació de Ràdio Parets Rap107 va ser una de les persones que van col•laborar en les primeres emissions, recitant els seus poemes perquè la gent del poble tingues una mica més de cultura poètica.[13]